Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας

Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας εξυπηρετούνται άτομα με μέτρια και σοβαρή νοητική υστέρηση που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από σωματική αναπηρία. Τρεις ομάδες των πέντε ατόμων είναι Ελληνοκύπριοι ενώ άλλες δυο ομάδες αποτελούνται από Τουρκοκύπριους. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Κέντρο είναι το μοναδικό στην Κύπρο με δικοινοτικό χαρακτήρα. Αυτό προάγει τη σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στις δυο κοινότητες της Κύπρου και αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη ότι μπροστά στην αγάπη και την προσφορά καταρρέουν τα εθνικά σύνορα. Γι’ αυτό, χωρίς προκαταλήψεις, η στήριξη του Κέντρου συμπεριλαμβάνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους χωρίς καμιά απολύτως διάκριση.

Με 17 άτομα προσωπικό, ειδικούς θεραπευτές, εκπαιδευτές και βοηθητικό προσωπικό το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας είναι σε θέση να προσφέρει εξατομικευμένα προγράμματα φροντίδας, στήριξης και εκπαίδευσης στα άτομα, αλλά και καθοδήγηση και συμβουλευτική βοήθεια προς τους γονείς. Τα άτομα αξιολογούνται από ειδικούς και με βάση τα κριτήρια εισδοχής του Κέντρου γίνονται δεχτά σε μια δοκιμαστική περίοδο ένταξης. Αφού η δοκιμαστική περίοδος είναι επιτυχής, η ένταξη γίνεται πάνω σε μόνιμη βάση. Κύριο κριτήριο είναι η ηλικία άνω των 18 ηλικία του ατόμου και η μέτρια προς σοβαρή νοητική υστέρηση. Ο βαθμός δυσκολίας στη φροντίδα ή τη συμπεριφορά του ατόμου δεν αποτελεί κριτήριο, φτάνει το άτομο να μη δημιουργεί κίνδυνο στην ασφάλεια των άλλων ατόμων, να μην είναι επικίνδυνο για τον εαυτό του, ή η συμπεριφορά του να μην αναστατώνει σε μεγάλο βαθμό την ομαλή εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Το Κέντρο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς των ατόμων από και προς τα σπίτια τους με συνοδό. Η λειτουργία του είναι συνεχής με κάποιες μικρές διακοπές τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι. Το πρόγραμμα αρχίζει καθημερινά στις 7.00 π.μ και τελειώνει στις 14.30 μ.μ. και στη διάρκεια του προγράμματος παρέχεται πρόγευμα και γεύμα στους ένοικους το οποίο εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ατόμων, αφού σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται μερική ή ολική βοήθεια στη σίτιση.

Το Κέντρο διαθέτει άρτια εξοπλισμένο φυσιοθεραπευτήριο για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των ατόμων σε φυσιοθεραπεία. Ηλεκτρονικός εξοπλισμός και ειδικά εκπαιδευτικά βοηθήματα και εκπαιδευτικά παιχνίδια συνθέτουν τις δυνατότητες του Κέντρου να προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα. Το προσωπικό του Κέντρου έχει ήδη εκπαιδευτεί από ειδικούς, ενώ βρίσκεται πάντα υπό συνεχή εποπτεία, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει κάθε είδους πρόκληση, είτε αυτή είναι συμπεριφορική, είτε εκπαιδευτική. Ανάλογα με τις ανάγκες και δυνατότητες του κάθε ατόμου καταρτίζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα, το οποίο άπτεται των πέντε τομέων ανάπτυξης του ατόμου: Λόγος / επικοινωνία, κινητικότητα, κοινωνικοποίηση, γνωστκός τομέας, αυτομέριμνα. Πρόγραμμα μουσικής, πρόγραμμα κηπουρικής , μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής, πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εξόδων είναι μόνο μερικά από τα προγράμματα που εφαρμόζονται καθημερινά.